Description 0

Per què has deixat
el cavall sol?

MAHMUD DARWIX

Sinopsi:

«La meva poesia és arqueologia, geologia, mitologia» diu el poeta palestí. En Per què has deixat el cavall sol?, l’autor porta una mirada sobre la seva existència, cenyida per la història d’un territori profundament marcat per cultures diverses: grega, romana, jueva, otomana,… «Sóc fill de totes aquestes cultures, però només pertanyo a una sola mare (…). La meva mare és aquesta terra que tothom ha escollit.» confessa Darwix.

«Mahmuh Darwix (…) és la consciència amatent de tot el seu poble i el seu representant més legítim i directe davant el sentiment universal» apunta l’arabista espanyol Pedro Martínez Montávez.

L’autor:

Mahmud Darwix va néixer el 1942 a Birweh. Va viure en aquest poblet de Galilea fins 1948, any en què la seva família es troba obligada a emigrar al Líban. Retornen un any més tard per viure en la semiclandestinitat; el seu poble s’ha transformat en una colònia jueva. Darwix, des de molt jove mostra veritables dons per a la poesia. Entre 1961 i 1967 és empresonat 5 vegades a causa d’unes poesies que defensen la identitat del poble palestí. El seu poema Identitat (Inscriu: Sóc àrab) esdevé un himne per a tot el món àrab.

Com a periodista participa a la creació de les revistes: Temes palestins i més endavant funda la prestigiosa revista, Al-Karmel. Entre 1971 i 1983 viu exiliat al Líban i a Tunísia. Ha estat membre del comitè executiu de l’OLP, president de la Unió d’escriptors palestins; actualment viu a cavall entre Ramalà i Amman. Darwix és considerat un dels més grans poetes contemporanis en llengua àrab. Ha publicat una quinzena de reculls de poesia i diversos llibres en prosa.

Traduït de l’àrab per Margarita Castells Criballés

Any de publicació: 2004

  • Categories: poesia

Related Projects