Description 0

El monstre

STEPHEN CRANE

Sinopsi:

Volen salvar el fill del doctor Trescott durant l’incendi de la casa, el jove criat negre Henry Johnson està a punt de morir i queda totalment desfigurat. Agraït per la seva actitud heroïna, el doctor Trescott l’ajuda a restablir-se de les conseqüències del terrible accident, però l’elegant i presumit Henry s’ha convertit físicament en un monstre.

Els habitants de la petita ciutat veuen la supervivència del criat com un fet que vulnera les lleis de la naturalesa i critiquen els esforços del seu patró. El doctor Trescott perd la clientela, els seu amics no volen comprendre les raons de la seva obstinació i, finalment, tots els ciutadans acaben condemnant el metge i el seu pacient a l’aïllament.

L’autor:

Stephen Crane, el més petit d’una família de catorze germans, va néixer el 1871 a Newark (Estats Units).

De ben jover començà a escriure narracions que eren publicades en un diari de Nova York. Als vint anys s’instal·là en aquella ciutat amb el desig de treballar de periodista i al vint-i-quatre publicà l¡obra que el va fer famós, The Red Badge of Courage.

Com a corresponsal va viatjar per l’oest dels Estats Units i Mèxic i va cobrir la guerra greco-truca. Més endavant, va intentar d’entrar a Cuba en un vaixell que feia contraban d’armes però la nau va naufragar davant les costes de Florida. Amb la seva companya es traslladà a Anglaterra on era apreciat com a escriptor i fa ver amistat amb Henry James, Ford Madox Ford i Joseph Conrad.

Malat de tuberculosi i cansat per l’intens treball al qual l’obligava un avida social massa intensa es va desplaçar altra vegada a Amèrica per escriure sobre el final de la guerra de Cuba i la campanya de Puerto Rico.

De retorn a Europa, va ser internat en un sanatori de la Selva Negra. Va morir poc abans de complir vint-i-nou anys.

Traduït de l’anglès per Montserrrat Vancells

Any de publicació: 1994

  • Categories: narrativa

Related Projects