Description 0

La tieta Safeia
i el monestir

BAHA TAHER

Sinopsi:

En aquest llibre el protagonista recorda la seva infantesa transcorreguda fa un quart de segle en un poblet de l’Alt Egipte, on una petita comunitat musulmana conviu en perfecte harmonia amb els monjos d’un monestir cristià veí.

El fil dels records s’atura en la tràgica relació que lligà tres membres de la seva família. Amb els ulls del jove narrador, assistim a la naixença de l’odi sobtat que sent el marit de la tieta Safeia, el vell i paternal bei, contra el seu nebot Harbi; i com la pau de la comunitat es trenca quan el jove mata el bei d’un tret de fusell.

Darrere la falsa simplicitat d’aquesta història d’amor i venjança s’amaga un relat de difícil classificació, que té la tensió premonitòria de la tragèdia grega, la vivacitat de la narració oral i la saviesa de la paràbola.

L’autor:

Baha Taher va néixer l’any 1935 a Gizeh (Egipte), però sempre ha estat vinculat a la regió de Karnak, d’on és originària la seva família.

Quan era estudiant de batxillerat lluità contra l’ocupació anglesa i visqué amb entusiasme la revolució del 1952. Ben aviat, però, es va desencisar de la manera de governar autoritària de Nàsser. Als inicis dels anys setanta, durant el mandat de Sadat, hagué d’abandonar el periodisme i no podia publicar. Va decidir exiliar-se.

Esdevingué traductor a l’ONU i s’instal·là a Ginebra. Quan es jubila el 1995 retorna al Caire; actualment viu a cavall de les dues ciutats.

Autor de novel·les i contes, la seva obra està traduïda a diverses llengües.

Traduït de l’àrab per Dolors Cinca

Any de publicació: 1998

  • Categories: narrativa

Related Projects