Description 0

La llagosta de ferro.
Una infantesa al Kurdistan

SALIM BARAKAT

Sinopsi:

La llagosta de ferro recull sota un mateix títol les dues autobiografies de Salim Barakat, el qual, sense contemplacions ni concessions, ens narra la infantesa i l’adolescència que li va tocar viure com a nen kurd a la província de Jazira, al nord-est de Síria. Rude, violenta, intensa és la vida descrita en aquestes pagines: els jocs, l’amistat, els canvis polítics, el descobriment del sexe, les relacions humanes… tot, dins d’un escenari paisatgístic aspre i evocador.

Els personatges i les situacions adquireixen la desmesura de la narració èpica, però al contrapunt d’un humor exagerat revela el caràcter grotesc de les relacions socials. Així, un petit llogaret del Kurdistan sirià esdevé el centre d’un univers que resulta sorprenent per al lector.

El furor de viure, la cruesa i la profunditat de la mirada de Salim Barakat, juntament amb l’original domini de la llengua i el ritme trepidant, fan d’aquestes pàgines una obra amb una força literària poc habitual.

L’autor:

Fill d’una família kurda, va néixer l’any 1951 a Qamishly, al nord-est de l’actual Síria. A partir dels disset anys publica els seus poemes en revistes locals. Després d’una curta estada a Damasc, es trasllada a Beirut, on es dedica al periodisme i treballa en editorials. L’any 1982 s’exilia a Xipre a causa de la invasió israeliana del Líban. Durant 16 anys viu a Nicòsia i treballa com a redactor per a la prestigiosa revista Al-Karmel, dirigida pel poeta palestí Mahmud Darwix. A conseqüència de problemes econòmics i de seguretat personal emigra a Suècia el1999, on la ciutat d’Estocolm li atorga l’estatut d’escriptor resident.
Autor de diversos reculls de poesia i de nou novel·les, està considerat com un dels renovadors més excepcionals de la literatura àrab actual.

Traduït de l’àrab per Margarita Castells Criballés

Any de publicació: 2001

  • Categories: narrativa

Related Projects