Description 0

Tanguy

MICHEL DEL CASTILLO

Sinopsi:

«Si em preguntaven per obres literàries que donen testimoni suficient de la postguerra espanyola elegiria gairebé automàticament tota la narrativa de Juan Marsé, malgrat que es nodreixi de la matèria d’una zona de Barcelona real i imaginada a la vegada i una novel·la que passa per ser d’un escriptor francès, el qual considero objectivament mestís. Em refereixo a michel del Castillo… un escriptor nascut a Espanya, fill d’espanyola i de francès, que visqué de petit l’experiència de la Guerra Civil, la retirada republicana, l’abandó de la seva mare, aclaparada per una responsabilitat excessiva, en una França a punt de rendir-se als alemanys, la repatriació del nen a Espanya, el seu internament en el truculent Asilo Durán de la Barcelona de postguerra, la seva fugida adolescent de l’asil i un viatge atzarós a França o retrobà un pare francès que ‘assumí i una mare que l’havia abandonat i per la qual sentirà sempre més una barreja de curiositat i distància. Aquest és el resum de la primera vida de Castillo, que és també el resum exacte de la novel·la Tanguy…»

L’autor:

Va néixer el 1933 a Madrid. L’any 1939, al final de la Guerra Civil espanyola, la seva mare se’l va endur a França. Allà va conèixer el seu pare, freqüentà l’escola i anà a parar a un camp d’internament. Abandonat per la seva mare als nou anys va ser traslladat a Alemanya on fou reclòs en diversos camps. En acabar la Segona Guerra Mundial féu cap a Barcelona i després a Úbeda. A partir de 1953 s’instal·la definitivament a França.

Estudià lletres i psicologia. S’ha convertit en un dels escriptors més preats del país veí ; ha estat recompensat amb premis com el Chateubriand, el Renaudot, le prix de libraries,…

Traduït del francès per Ramon Lladó
Pròleg de Manuel Vázquez Montalbán

Any de publicació: 1994
3a edició

  • Categories: narrativa

Related Projects