Description 0

La Foscor visible
Crònica d’una follia

WILLIAM STYRON

Sinopsi:

«Allò que havia començat a descobrir és que, misteriosament i per viaranys del tot allunyats de l’experiència normal, el gris degoteig d’horror induït per la depressió pren el caràcter de dolor físic. Però no és un dolor immediatament identificable, com el d’un braç trencat. Potser és més exacte dir que la desesperació, per alguna mala passada feta al cervell per la psique que s’hi allotja, acaba per assemblar-se al turment diabòlic de trobar-se empresonat en un lloc excessivament caldejat. I, com que cap brisa no remou aquesta estuba perquè no hi ha fugida d’aquesta reclusió sufocant, és molt natural que la víctima es posi a pensar sense parar a enfonsar-se en l’oblit.»

La foscor visible. Crònica d’una follia és un llibre breu i intens que evoca la dura experiència de l’autor després de patir una profunda depressió. Styron busca les raons d’aquest infern en la seva pròpia història: un pare depressiu, la pèrdua de la mare quan ell era molt jove, l’abús continu d’alcohol i de somnífers. El narrador mostra com aquest estat d’ànim ha afectat personalitats que admira (Romain Gary, Albert Camus, Primo Levi…) i també fa una reflexió sobre la insatisfacció que s’apodera sovint de l’artista.

Aprofitant la publicació de la traducció catalana de La foscor visible hem volgut recuperar del nostre fons un entranyable recull de narracions de Styron, Un matí a Tidewater. Tres contes de joventut,on l’autor evoca, a la tercera narració, els darrers moments de la vida de la seva mare, fet que serà una de les causes de la profunda depressió que patirà més endavant.

L’autor:

William Styron (1925-2006) va néixer a Newport News, Virgínia; als vint-i-sis anys començà a publicar: Lie down in darkness (1951), que li va valer el premi de l’Acadèmia Americana de Roma. Segueixen The long march (1957) Set this house on fire (1960) i The confessions of Nat Turner (1967). Gairebé deu anys més tard publicà la tràgica Sophie’s choice (1979). El 1990 aparegué La foscor visible. Crònica d’una follia i, tres anys més tard, publicà Un matí a Tidewater. Tres contes de joventut.

Traduït de l’anglès per
Joan Fontcuberta Gel

Any de publicació: 2010

  • Categories: narrativa

Related Projects