Description 0

Niki, història
d’una gossa

TIBOR DÉRY

Sinopsi:

<<La novel·la comença amb la presentació d’una gossa que apareix a casa de l’enginyer i professor János Ancsa i de la seva esposa. La parella intenta alliberar-se’n, però aquesta s’imposa i acaben adontant-la. Uns mesos més tard a l’enginyer li assignen un apartament a la capital i els Ancsa es veuen obligats a anar-hi a viure. Un dia en János Ancsa desapareix i fins al cap d’un any la dona no s’assabenta que el seu marit és a la presó […]. Tal com suggereix el títol, el lecto s’endinsa en la història d’una gossa, però realment l’obra tracta el tema de la vida durant els anys més foscos del comunisme i la resignació de la gent. Les veritables tragèdies són les que estan entre línies i a penes apareixen de manera explícita…>>

L’autor:

Tibor Déry (1894-1977) va néixer a Budapest en el si d’una família benestant. El 1919, es va donar suport al Partit Comunista i va donar suport al breu govern revolucionari de Béla kun. Per aquest fet va haver d’exiliar-se durant gairebé 15 anys i no va retornar a Hongria fins al 1935. Expulsat del partit, va ser condemnat a nou anys de presó després de la invasió soviètica de 1956.

Autor de La frase inacabada, Amor i les altres històries o Sense veredicte, Tibor Déry és un escriptor encara poc conegut fora d’Hongria. De fet, en llengua catalana tan sols s’ha publicat una traducció dels anys noranta.

Traduït de l’hongarès per Dóra Bakucz i Montserrat Bayà

Any de publicació: 2012

  • Categories: narrativa

Related Projects