Description 0

Ossos i cendres

ROBERT PASTOR

Sinopsi:

Ossos i cendres és una novel·la històrica “basada en fets reals”. Com ho van ser les morts violentes i tràgiques dels protagonistes principals, els Jordán de casa Bruno i els Buenaluque, tots ells veïns del petit poble aragonès de Santa Eulalia de Gállego, i les seves recerques de refugi, no sempre reeixides, travessant fronteres. Eren els temps de les dues guerres, que alguns historiadors consideren una de sola, en veure la d’Espanya com el pròleg i l’assaig de l’eix nazifeixista per a la utòpica conquesta i domini del món. Temps de violència extrema exercida, molt sovint, sobre innocents.

“En Robert Pastor, articulista, periodista i escriptor ens endinsa en el drama sofert per gran part d’alguns que van viure aquesta excepcional dècada de violència desenfrenada.”

“La història no és solament estudi del nostre passat, és una eina indispensable per bastir un futur. Aquesta és certament la lliçó que ens porta l’autor. Escoltem-lo, llegim-lo.”

Claude Benet

L’autor:

Robert Pastor (València, 1945) ha deixat enrere una llarga carrera de periodista, al País Basc (1967-1990), a Barcelona (entre 1990 i 1993, de manera intermitent), a Lleida (1990-1993) i finalment a Andorra (a comptar d’octubre 1993), successivament com a cap de redacció i subdirector del Diari d’Andorra i com a director de 7Dies. Durant l’etapa basca, a més de mantenir sempre col·laboracions amb mitjans catalans (va ser el primer corresponsal de l’Avui al País Basc), va veure publicats més d’una vintena de llibres en espanyol, la majoria col·leccions d’entrevistes o cròniques de gran format, però també alguns de creació com ara la novel·la històrica Ynessa de Gaxen y otras 5 brujas (1978); Trebiño en Álava (premi Ciudad de Vitoria d’assaig 1983); Cuentos (1984) (relats breus); un breu poemari, Si existe, Ulises, Ítaca (1990) (segon premi del certamen de poesia Villa de Pasaia). A Andorra ha continuat l’activitat com a escriptor amb els poemaris Mai no tornaràs a Ítaca, Ulisses (1994) (accèssit al Premi Grandalla de poesia) i Entre l’aigua i la pedra (2000), ambdós publicats per Edicions del Diari d’Andorra. Els van seguir Aquí les penjaven, assaig (premi Principat d’Andorra d’investigació històrica 2003) i la col·lecció de relats Perdut i altres històries de les Valls (2016) amb l’editorial Anem.

Pròleg de Claude Bonet

Any de publicació: 2019

  • Categories: narrativa

Related Projects